Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pályarajz

2008.12.31

Kép 

  

Miklya Zsolt – Pályarajz

 

 

1960. október 22-én születtem a Békés-megyei Csorváson, pedagógus családban. Középiskolai tanulmányaimat a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumban végeztem. Több éves útkeresés után a Debreceni Tanítóképző Főiskolán szereztem tanítói diplomát, itt ismerkedtem meg feleségemmel, Luzsányi Mónikával. Tíz évig tanítottunk kisiskolásokat, pedagógiánkat kezdettől alkotókedv, személyesség és komplexitásigény jellemezte. Első írásaink pedagógiai segédanyagok voltak, melyeket a konkrét gyermekmunka inspirált. Ajánlott olvasmányokat feldolgozó olvasónaplóinkat kiadta a Mozaik Kiadó, a legjobbakat még ma is használják az iskolákban. Hitoktatói anyagokat is szerkesztettünk, ezek révén lettem (s vagyok mái napig) a kiskunfélegyházi Parakletos Könyvesház felelős szerkesztője, mely protestáns hátterű könyvterjesztő és -kiadó szolgálat. A tanítói mellé a hitoktatói diplomát is megszereztem a Nagykőrösi Tanítóképző Főiskolán 1998-ban.

Közben sorra születtek gyermekeink: Anna, Eszter, Attila, Emese Sára, Csanád Máté. A nagycsalád örömei és gondjai mellett Mónika egyre inkább az írásnak szentelte életét, ma már elismert író, újságíró. Családunk pedig kész alkotói műhely, amibe többé-kevésbé a gyerekek is bekapcsolódnak. A huszonegy éves Anna maga is ír, publikál, internetes folyóirat szerkesztésében vesz részt.

Kamaszkoromtól kezdve írok verseket. Sokáig nem publikáltam őket, s csak szűk körben mutattam meg. A rejtett versvilág a ’90-es évek közepétől bontakozott ki erőteljesebben. Az 1998-ban megjelent Marci Kandúr hazatér c. verses mese és az 1999-ben megjelenő Lét-Ige c. verskötetem jelentette az első áttörést a költői identitás felé. Majd két gyermekverskötetem (Ezüstszín fonál, 2002; Pityu azt mondja…, 2004), és egy mesekötetem jelent meg (Történetek a Pirosoviból, 2004). Dúdoló címmel jelentek meg az Ezüstszín fonál anyagából megzenésített gyermekversek a Paulik családi zenekar előadásában. 2001-től rendszeresen publikálok irodalmi lapokban (Holmi, Bárka, Jelenkor, Alföld, Élet és Irodalom, Magyar Napló, Parnasszus, Kortárs, Mozgó Világ, Kalligram...). Verseimmel szerepeltem a Rigó Béla által szerkesztett Kinőttelek c. kamaszoknak szóló antológiában, ill. 2007-ben és 2008-ban Az év versei c. antológiában. 2008-ban megjelent cérnatánc című verskötetem, közel hét év versanyagával a Parnasszus Könyvek Új vizeken sorozatában. Négy gyermek- ill. kamaszverskötetem vár kiadóra, támogatásra (Manófiam ha látod..., Falnak beszélek, A legszebb szamár, Ízerdő mélyén). Ezek anyagából a Kincskereső c. folyóirat két alkalommal közölt válogatást. A megújult Dörmögő Dömötör 2008 szeptemberétől rendszeresen közli gyermekverseimet.

A versek mellett a mesék sem maradtak el, hisz ezek is költői ihletésűek. Jelenleg két mesém érett a kiadásra (Mákos király kalácsa, Bogaras mese), a Mákos király… néhány éve megjelent a Koinonia Kiadó által gondozott kolozsvári Kis tükör c. folyóiratban.

Legnagyobb költői elismerésem a Quasimodo emlékdíj, melyet Amit hoztál... c. versemért kaptam 2007-ben.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nagyon szép!

(Blatniczky János Timotheus, 2009.01.18 15:00)

Nagyon szép a honlap!!!